Marzenia o tartej marchewce. Obiad bez duszy

food, salad, nature, lettuce, healthy, vegetables, green, leaves, lettuce leaves, organic, fresh, produce

Wyobraź sobie typowy polski obiad: ziemniaki, kotlet, a obok pełna miska surówki – czy to z kapusty, czy z marchewki z jabłkiem, a może z ogórków kiszonych. Teraz pomyśl, że przenosisz się do słonecznej Hiszpanii i… surówka znika z talerza jak sen na jawie. Bo tutaj warzywa nie są częścią obiadu. One są wspomnieniem. 

Nie zrozum mnie źle – lubię kuchnię hiszpańską. Tortilla de patatas, croquetas, paella, patatas bravas… Smaki intensywne, głębokie i… no właśnie: tłuste. Tutaj wszystko jest smażone, duszone w oliwie, zapiekane w oliwie albo ochlapane oliwą na dokładkę. Czy to jest zbilansowany posiłek? Nie. Czy kogoś to obchodzi? Też nie.

Mam czasem wrażenie, że gdyby ktoś zalał rosół oliwą z oliwek, Hiszpan by to zjadł i powiedział: „¡Qué rico!”. Tymczasem ja siedzę z tym moim kotletem z bakłażana i myślę: „A gdzie suróweczka?”

Sałatka, czyli trzy liście sałaty na krzyż

Jeśli już w karcie dań pojawi się „ensalada”, to trzeba czytać to słowo z dystansem. Bo „sałatka” w Hiszpanii potrafi znaczyć:

  • 3 liście sałaty lodowej,
  • 2 plasterki pomidora,
  • jeden krążek cebuli.

I koniec. Zero sosu, zero oliwy (chyba że sobie polejesz), zero fantazji. Jakby ktoś powiedział: „chcesz zdrowo? To masz. Ale nie licz na przyjemność”.

A ja tylko patrzę na ten mój zielony smutek na talerzu i wspominam czasy, kiedy mizeria z ogórka była czymś więcej niż stanem emocjonalnym.

Śniło mi się, że jem marchewkę z jabłkiem…

Są dni, kiedy naprawdę tęsknię za tartą marchewką czy buraczkami. Nie za czymś wyszukanym, nie za sałatką z komosy ryżowej z granatem i jarmużem. Nie. Tylko za prostą, uczciwą surówką, która wie, po co jest na talerzu.

W hiszpańskich restauracjach nie znajdziesz jej prawie nigdy. A jeśli zapytasz, czy można coś zamówić „do obiadu, coś świeżego”, to spojrzą na Ciebie jak na osobę z problemem osobistym. Bo tu nikt nie je surówki.

Jak przetrwać bez warzyw i nie zwariować

Musisz się pogodzić z tym, że w Hiszpanii surówka to prawie mit – coś, o czym się słyszało, ale nie do końca się wierzy. Ale spokojnie, jest na to sposób. Surówkę zawsze możesz sobie zostawić na deser… w domu.

Wyobraź sobie miny znajomych, gdy na imprezie wyciągasz słoik kapusty i mówisz: „To mój hiszpański dodatek do życia”. Oni patrzą, Ty jesz, a wszyscy zastanawiają się, czy to nowy trend czy po prostu polska tradycja przemycona przez granicę.

Zamiast walczyć o surówkę przy barze, lepiej po prostu zaakceptuj, że tu jest inaczej, a swoje ulubione warzywa zostaw sobie na później. Bo w końcu najważniejsze, żeby dobrze zjeść i się nie stresować – reszta to tylko dodatek.

Klucze w Hiszpanii: Czego Ci nie powiedzą o tamtejszych drzwiach
Hiszpańska rzeczywistość: Gotówka w portfelu to podstawa
| Udostępnij ten post

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap innych artykułów

bureaucracy, file folder, paperwork, office, work, bureaucracy, paperwork, paperwork, paperwork, paperwork, paperwork

Nowe deklaracje, stare rozczarowania – hiszpańska biurokracja

W Hiszpanii wiosna pachnie kwitnącymi pomarańczami, niesie obietnicę dłuższych dni… i lekkie napięcie w powietrzu, bo to właśnie wtedy rusza Operación Renta, czyli czas składania deklaracji podatkowej w Hiszpanii. W teorii wszystko jest proste – nowy rok, nowy formularz, nowe nadzieje. Tylko że… ja wciąż czekam na zwrot podatku za 2023.

Czytaj dalej
Detailed shot of Euro banknotes and coins showcasing currency denominations.

„Solo efectivo”, czyli dlaczego w Hiszpanii Twoja karta płatnicza może się poczuć bezużyteczna

W erze Apple Pay, BLIK-a, zegarków, które same płacą za kawę, i ludzi, którzy nie widzieli gotówki od czasów szkolnych sklepików, Hiszpania potrafi zafundować solidny reality check. Bo choć z zewnątrz wygląda jak technologicznie rozwinięty kraj Europy Zachodniej, to wystarczy zejść z turystycznego szlaku i… nagle wracasz do czasów, gdy portfel pełen drobnych był Twoim największym skarbem.

Czytaj dalej